Photos

Photographer's Note

Hi dear TE friends

Today is my 3th anniversary in TE !

I'm glad, because I learned much with the critiques and workshops !

Thanks to all !

The East Station is situated at a distance of 5 km from the heart of the old city of Lisbon and was designed by Spanish architect Santiago Calatrava.

The work was completed in 1998 at the time of the World Exhibition held in the Portuguese capital, which was involved in a project aimed at re-qualifying and up-grading the city's structures on a grand scale.
The station constitutes a node for interchanges on various levels between different means of transport: rail, buses, underground and taxis.

The entrances on both the east and west sides make the building an important connecting element in the urban fabric, capable of joining together two parts of the city that were previously separated from one another by the railway, and of linking the metropolitan area with the outskirts.
Requirements in terms of ease of access have been met by creating a large car park, while the presence of public and shopping areas links the various functions to one another forming an attractive element of quality.
Calatrava's architecture overlaps the urban fabric slightly, fitting into it perfectly while forming at the same time a strong characterising element.
It rather resembles a large insect with a skeleton-like appearance that has landed near the river, structured in the form of elegant, slim shapes.

The high quality of the technology applied to processing and using steel, cement and glass has given rise to an exceptional work of art featuring lightness and elegance.
The building was at once able to find its own active role in the local area, gradually becoming a mark that the city is unable to do without and from which it could hardly think of separating in future. The station has become a public area, not only to be passed through but also for aggregating and meeting.
Santiago Calatrava has devised a project that has proved capable of interpreting the modular structures of the shelters, the frames and the coverings into innovative design.
According to his own statements, the shapes draw their inspiration from the observation of plants and animals and from their relations with the local context, seen not as a static shape but as a moving and evolving body, in which something is always happening. Technical experience and the persuasion of the importance of following and respecting the nature of materials (Natura mater et magistra) saw to it that the cement was treated as a soft and malleable material and that the steel was bent into fluid and spontaneous shapes.
The language of geometry and that of the structure have been bonded by patient and personal research study.
The plan forms are organised rhythmically and evoke an abstract portrayal of the organic world.

The frames, like trees, support transparent glass roofing that provides both shelter from the weather and a scenic view over the EXPO area.
At night the internal lighting makes the building even more permeable, making it even more fascinating by enhancing its lightness. Text by Laura Pul

Enjoy it

Nikon D40X
2008/08/16 06:47:32.1
RAW (12-bit)
Image Size: 799 x 600
Lens: 18-55mm F/3.5-5.6 G
Focal Length: 20mm
Exposure Mode: Manual
Metering Mode: Multi-Pattern
3 sec - F/22
Exposure Comp.: +5.0 EV
Sensitivity: ISO 100
Optimize Image: Vivid
White Balance: Auto
AF Mode: AF-S
Color Mode: Mode IIIa (sRGB)
Tone Comp.: Normal
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Enhanced
Sharpening: Medium high

Photo Information
Viewed: 4417
Points: 180
Discussions
Additional Photos by Aires dos Santos (AiresSantos) Gold Star Critiquer/Gold Star Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 6708 W: 209 N: 14053] (56155)
View More Pictures
explore TREKEARTH