Forums


Go Back   The TrekEarth Forums >

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes

Great tyro 2018-02-10 15:21

Hello Richard,

I have really enjoyed reading your introductory note (I really must get around to writing my own at some point considering that I have been member of this site or over 10 years!) as well as looking through your gallery. And, now that you are retired and, presumably, have a little more time at your disposal (though from experience I have to admit that this doesn't necessarily follow), I look forward to seeing many more of your photographs.

This is a very fine photograph, well composed and well taken at a well chosen time of day as the warm sunlight illuminates the scene and the details of this poor abandoned boat. Your composition is excellent and very pleasing and the light and colours are delightful but one thing slightly worries me: I should have expected that if, as you say, you had used a tripod and had taken this with a good camera, the image would have been considerably sharper than it is.

As a matter of fact, I've just done a workshop for you but, for some reason or other, I don't seem to be able to upload it because the box "Post to Workshop" doesn't appear below this image. Perhaps you have disabled that when you uploaded this photograph, I'm not sure, but I do note that Will (willperrett) did post a workshop on one of your previous images (The Mill at Sunset).

I'm not sure what editing programme you use but all digital images do require some degree of sharpening during their processing - I've read about it in the past (though I can't remember all the details just now) but there are real technical reasons that it is necessary. Perhaps that's something we could discuss on the forums here at some time but, as I said earlier, this is a very fine image and well deserving of deux points.

Lovely!

Kind Regards,

John.

  #1  
Old 02-11-2018, 08:40 AM
ric50 ric50 is offline
TE Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
Default To tyro: Boat Image

Tyro,
Many thanks for the time and thought put into this reply. I am experimenting with manual focusing and hyperfocal distance and this my well explain some of the sharpening issues. I will have another look. The post processing is interesting. I do use Lightroom but again am a relative beginner.
I have enabled workshops on the picture now and once again thanks.

Richard
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2018, 04:42 PM
tyro's Avatar
tyro tyro is offline
TE Expert
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scotland, U.K.
Posts: 3,363
Default Allowing workshops.....and Sharpening...

Hi Richard,

Thank you for your reply!

Funnily enough, despite what you say, I see no option to post a workshop on this photograph - nor, indeed, on any of your photographs apart from "The Mill at Sunset". I'm not quite sure what's going on but the TE site does have some weird idiosyncrasies to say the least!

I'm not sure if you use the "newer" version of TE or the older "beta" site. If you are using the standard ("newer") site, it might be worth clicking on "account" at the top of the page then "edit profile" and on that page look down below your name and email address and - second line down after those (I think) you'll see "Default workshop postings behaviour" and so click the radio button to "allow" workshop postings. Worth a try at least!!

Anyway, on the subject of sharpening, as I said before, there is, for technical reasons, a definite need to sharpen all digital images. There's lots of articles out there about it but this article from Amateur Photographer gives a basic introduction.

I do have Lightroom though rarely use it. I always used Photoshop Elements in the past and now use Photoshop CC. But Unsharp Mask (or USM for short) is in all of these programmes and is a very effective way of sharpening in almost all but the most specialised of cases.

Very Best Wishes,

John.

Last edited by tyro; 02-11-2018 at 04:44 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2018, 03:07 PM
ric50 ric50 is offline
TE Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
Default Postings Settings

Hi John,
I have found the settings and made the change in my profile. The article is useful and led me to look at Lightroom settings. I think I can see where they are and will do some before and after comparisons.

Thanks very much ,

Richard
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:13 PM.



Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.
explore TREKEARTH